ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
05 Юли 11, 13:14 / Автор: infotourism.bg
Образи на светци от XV откриха в двора на храма “Св. ап. Петър и Павел” във Велико Търново
Най-значимата находка от завършващия археологически сезон в манастира, разположен в Асенова махала на Велико Търново е открита в яма в югоизточния двор на храма. Това е специфичен гроб за стенописи с омазани стени и дъно.

Църквата има три строителни периода – от началото на XIII век, от първата половина на XV век и от края на XVI век.

Северната стена на храма вероятно е била съборена при земетресение през XVI век и тогава заедно със стените са паднали и стенописите. Съборените стенописи обаче  не са били изхвърлени, а затворени в стенописен гроб. Това е една традиция от Средновековието, при която в знак на уважение стенописната украса се препогребва с религиозни ритуали.

Намерените в земята иконографски изображения са съхранени в блясъка на своя колорит. По преценката на специалистите те са много по-добре запазени от стенописите в храма. Някои от късовете достигат до 80-90 см големина,  личат части от човешки фигури, както и образите на св. Георги и архиерей, вероятно участник във вселенските събори. Изображенията са дело на двама неизвестни художници.

Стенописите са уникални, защото на пръстите на едната ръка се броят ансамблите в България, изписвани  в първите години след завладяването на България от османските турци.

Цялата статия: http://infotourism.net/index.php?t=7600&m=2



 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.662