В интервю по време на дискусията, организирана от Актавис, д-р Байкова обясни, че въпреки положителните промени традиционната грешка на българите е консумирането на много мазнини.
Ядем твърде много храни от животински произход, което причинява увеличаване на холестерола и отключва много болести на сърдечно-съдовата система. Неслучайно страната ни държи първенството в Европа по смъртност от сърдечно-съдови инциденти и мозъчен инсулт.
Друга грешка на българите е еднообразното хранене. Разнообразна храна означава достатъчно количество зеленчуци и плодове ежедневно, минимум 400 – 500 грама, както и мляко, за предпочитане кисело, и около 40 гр. сирене Д-р Байкова препоръчва също консумирането на месо три пъти седмично, риба един-два пъти седмично и два постни дни.
Погрешно добавяме твърде много мазнини към салати, супи и баници, при това главно слънчогледово олио. Нужно е мазнините да са от различни растителни източници: зехтин, ленено масло.
Алкохолът е добре да бъде в по-малки количества, а захарните изделия трябва да бъдат сведени до минимум, защото те са източник на празни калории.
"Важно е да знаем, че трябва да се храним редовно, а не безразборно" - смята д-р Байкова.
|