ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
02 Юли 11, 12:58 / Автор: bgnes.com
Традиционна грешка на българина са мазнините
Българинът се стреми да се храни здравословно, но все още има много дефицити, дисбаланси и излишъци в модела ни на хранене, обясни д-р Байкова - специалист по хранене и диетика на специална дискусия, посветена на здравословния начин на живот.

В интервю по време на дискусията, организирана от Актавис, д-р Байкова обясни, че въпреки положителните промени традиционната грешка на българите е консумирането на много мазнини.
 
Ядем твърде много храни от животински произход, което причинява увеличаване на холестерола и отключва много болести на сърдечно-съдовата система. Неслучайно страната ни държи първенството в Европа по смъртност от сърдечно-съдови инциденти и мозъчен инсулт. 
 
Друга грешка на българите е еднообразното хранене. Разнообразна храна означава достатъчно количество зеленчуци и плодове ежедневно, минимум 400 – 500 грама, както и мляко, за предпочитане кисело, и около 40 гр. сирене Д-р Байкова препоръчва също консумирането на месо три пъти седмично, риба един-два пъти седмично и два постни дни.

Погрешно добавяме твърде много мазнини към салати, супи и баници, при това главно слънчогледово олио. Нужно е мазнините да са от различни растителни източници: зехтин, ленено масло.

Алкохолът е добре да бъде в по-малки количества, а захарните изделия трябва да бъдат сведени до минимум, защото те са източник на празни калории.
 
"Важно е да знаем, че трябва да се храним редовно, а не безразборно" - смята д-р Байкова.

Цялата статия: http://news.bgnes.com/view/933905

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1476