ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
26 Май 11, 11:13 / Автор: infokazanlak.com - Старозагорски новини
Започна розоберът в Казанлъшко
Розоберът в Казанлъшко започна в сряда, 25 май - със седмица по-късно от миналата година заради лошото време.

И през тази година се запазва тенденцията за намаляване цената на розовото масло от 3800 евро за килограм, основно заради конкуренция на производства от други държави.

Масово розопроизводители и розопреработватели се въздържат от прогнозни цени заради многото неизвестни. За голяма част от тях годината няма да е от лесните.  Ясно е само, че се работи по въпроса за единна цена за розоберачите – 50 стотинки за килограм набран розов цвят. Според розопроизводители цената, която се очаква да получат от розоварните за килограм предаден розов цвят, ще варира в широки граници – от 1.20 до 1.60 лева -, други предвиждат 1.60-1.80 лв.

За да отстояват интересите в бранша, са учредили Сдружение на розопроизводителя в Казанлъшко, което е отворено за нови членове.

Но кой търси българското розово масло?

Повишен интерес има от страна на японски фирми. Те използват суровината не само във фармацията и козметиката, а и като хранителна добавка. Една много известна японска компания влага розово масло в бонбоните, които произвежда.

Сред водещите потребители на българско розово масло са още Германия и Франция. Суровината до голяма степен се ползва за нуждите на елитната козметика и парфюмерия в цял свят.

Със собствени продукти може да се похвали и Институтът по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Той разполага с 500 дка насаждения с маслодайна роза, от които годишно се добиват около 20 кг розово масло. Част от него се използва за производство на бутикови серии парфюми.

В България има и биологично производство на маслодайна роза. Маслото, добито от нея, се изкупува значително по-скъпо и се търси особено много в Германия при производство на медикаменти от ново поколение.

Източници:
http://www.infokazanlak.com/index.php?id=1306395667&page=1
http://www.infokazanlak.com/index.php?id=1306395306&page=1



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.558