ЧЕРВЕНО
Каркаде - вари се 25-30 минути, след което в получената течност потапяме яйцата. Цветът е малиненочервен.
Червеното цвекло много бързо и ярко насища черупката на яйцата.
Източници на червен цвят са също червени боровинки или малини, дъбова кора.
ЖЪЛТО
Жълтият кантарион също се използва за багрене на яйца в жълто.
Сухи листа от дюли - варят се 30 минути
БЛЕДОЖЪЛТО: лимонова или портокалова кора, смлян ким, листа на моркови (зелената част), куркума на прах, шафран
ОРАНЖЕВО:
Лук - Във водата за варене на яйцата поставяме люспи от стар лук, за да добием различни нюанси на жълтия цвят.
Орехови листа - за получаване на тъмнооранжев цвят
БЕЖОВО: Липов цвят се вари както каркадето, но яйцата се оцветяват в хубав бежов цвят и приемат част от аромата на листата. Колкото повече престоят растителните материали в разтвора, толкова по-наситени са цветовете.
КАФЯВО
Силен чай или кафе, брезова кора
ЗЕЛЕНО
Коприва - шепа или две шепи прясна коприва се попарва във вряла вода и вътре се поставят яйцата. Получава се приятно резедав цвят.
За зелен цвят някога са варели и други зелении като спанак, също и млада ръж.
СИНЬО
Свежо червено зеле - от листата се получава светлосин цвят. Те се варят 30мин заедно с лъжица оцет. Отварата трябва да е хладка по време на боядисването. Цветът й е виолетов, но боядисва яйцата в синьо.
ТЪМНОСИНЬО: син бъз, боровинки или къпини, червено вино (може и евтино), в което се варят яйцата.
ЛИЛАВО
Боровинки - яйцата се варят заедно със сушени черни боровинки.
За по-силни цветове може да варите яйцата в различните отвари, но без тази с червеното зеле!
Основни източници:
http://kalikitchenstory.blogspot.com/2011/04/blog-post_1176.html
http://www.focus-news.net/?id=n1516241
http://www.estestveno.com/node/364
|