ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
21 Април 11, 12:45 / Автор: Йорка Лу, е-източници
Как да боядисаме великденските яйца с естествени бои
Защо трябва да използваме купешки бои, често с Е-та, след като природата ни е дала достатъчно леснодостъпни и екологични естествени бои? Например люспи от лук, кори от млади орехи, коприва....

ЧЕРВЕНО

Каркаде - вари се 25-30 минути, след което в получената течност потапяме яйцата. Цветът е малиненочервен.

Червеното цвекло много бързо и ярко насища черупката на яйцата.

Източници на червен цвят са също червени боровинки или малини, дъбова кора.


ЖЪЛТО

Жълтият кантарион също се използва за багрене на яйца в жълто.

Сухи листа от дюли - варят се 30 минути

БЛЕДОЖЪЛТО: лимонова или портокалова кора, смлян ким, листа на моркови (зелената част), куркума на прах, шафран


ОРАНЖЕВО:

Лук - Във водата за варене на яйцата поставяме люспи от стар лук, за да добием различни нюанси на жълтия цвят.

Орехови листа
- за получаване на тъмнооранжев цвят

БЕЖОВО: Липов цвят се вари както каркадето, но яйцата се оцветяват в хубав бежов цвят и приемат част от аромата на листата. Колкото повече престоят растителните материали в разтвора, толкова по-наситени са цветовете.


КАФЯВО

Силен чай или кафе, брезова кора


ЗЕЛЕНО


Коприва - шепа или две шепи прясна коприва се попарва във вряла вода и вътре се поставят яйцата. Получава се приятно резедав цвят.

За зелен цвят някога са варели и други зелении като спанак, също и млада ръж.


СИНЬО

Свежо червено зеле - от листата се получава светлосин цвят. Те се варят 30мин заедно с лъжица оцет. Отварата трябва да е хладка по време на боядисването. Цветът й е виолетов, но боядисва яйцата в синьо.

ТЪМНОСИНЬО: син бъз, боровинки или къпини, червено  вино (може и евтино), в което се варят яйцата.


ЛИЛАВО

Боровинки - яйцата се варят заедно със сушени черни боровинки.


За по-силни цветове може да варите яйцата в различните отвари, но без тази с червеното зеле!
 
Основни източници:
http://kalikitchenstory.blogspot.com/2011/04/blog-post_1176.html
http://www.focus-news.net/?id=n1516241
http://www.estestveno.com/node/364



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3385