ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
04 Януари 11, 12:14 / Автор: bgnes.com - ИТАР-ТАСС http://news.bgnes.com/view/890197
Чумата виновна за гибелта на Византия
Според френско-германска група учени от парижкия Институт "Луи Пастьор" и Университета Гутенберг в Майнц, страшна чумна епидемия, пренесена през VІ век от Китай по Великия път на коприната, е подкопала могъществото на Византийската империя.


Двете най-големи епидемии  в различни части на Европа през VI и ХIV век са били причинени от бактерията Yersinia pestis, която днес не се среща в света и произхожда от Китай. 

Първите сведения за страховитата чумна епидемия, достигнали до нас благодарение на перото на талантливия византийски историк Прокопий, са от 541 г. в района на съвременния египетски град Суец. Влязлата в историята като Юстинянова чума, тя е продължила около 200 години и е отнела живота на 150 милиона души. 

Измирало населението на цели регион, били нарушени търговските връзки и производството, намаляла числеността и дееспособността на византийската армия. Именно тази чума подкопала основите и положила началото на упадъка на Византийската империя, която просъществувала още около седем века. 

Повторно бактерията Yersinia pestis се завърнала в Европа след около 600 години. Тази чумна епидемия е кръстена от съвременниците Черната смърт. От нея измира около една трета от населението на континента. 

Източник: http://news.bgnes.com/view/890197

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7253