ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
01 Декември 10, 14:01 / Автор: vesti.bg
Учени превърнаха мишки-старци в младежи
Генетици от Харвардския университет частично са обърнали процеса на стареене в опитни мишки, превръщайки посивели, немощни гризачи - еквивалент на 80-годишни старци, в тийнейджъри. Да се повтори този трик при хората ще бъде обаче много по-труднo...

Процесите на стареене до голяма степен все още са мистерия, но учените знаят, че се дължат на много различни фактори - свободните радикали в организма, които увреждат постепенно клетките, пушенето, ултравиолетовите лъчи и други екологични фактори.

Изследователският екип се е съсредоточил върху процес, наречен "теломерно скъсяване". Повечето клетки съдържат 23 двойки хромозоми, които носят нашата ДНК. В крайчеца на всеки хромозом има нещо като защитно "капаче", наречено теломер. При всяко деление на клетките, теломерите се скъсяват, докато накрая спрат да работят, а клетката умира, или се "изключва". Именно този процес е зад механизма на стареенето.

Учените отгледали генно изменени мишки, на които липсвал ензимът теломераза, който пречи на скъсяването на теломерите. Без него мишките остарели преждевременно, страдали от болести, вкл. лошо обоняние, и безплодие и имали увредени вътрешности и по-малки мозъци.

Когато обаче били инжектирани за реактивиране на ензима, той "ремонтирал" увредените тъкани и органи и реално обърнал процесите на стареене. Само след месец терапия, в мозъка на болнавите и в силно напреднала възраст животинки започнали да се появяват и нови нервни клетки...

Цялата статия: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3443771

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1989