ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
27 Ноември 10, 10:33 / Автор: news.bg - technews.bg
GPS устройствата увреждали паметта
Разчитащите на пространствената навигация показват повишена активност в хипокампуса - част от мозъка, отговорна за паметта и ориентирането. Тези, които използват GPS-подобния метод, не разчитат активно на тази част от мозъка и са изложени на риск от атрофия на хипокампуса с течение на времето. Загубата на паметта и най-вече болестта на Алцхаймер засяга хипокампуса.


Изследването на професора по психология Вероник Бохбот от канадския университет „Макгил" се е концентрирало върху това как хората определят пътя си, в т.ч. ефекта, който навигацията оказва върху човешкия мозък.

Има два общоприети метода. Единият, наречен стратегия за пространствена навигация, предполага, че хората разчитат на забележителности от околността за изграждане на познавателни карти. Например, изгубените хора често помнят забележителни сгради или пък преди колко време са минали покрай определено място. По този начин те се ориентират без GPS.

Вторият метод за навигация е базиран на стратегията "стимул-реакция". Прилагащите този метод използват нещо като автопилот, завивайки на определени места на базата на повторяемост. Например, хората, които шофират от работа до къщи всеки ден по един и същ маршрут, автоматично завиват на определени места, защото така са правили многократно в миналото. Тази форма на навигация е сходна с използването на GPS устройство.

По-младите разчитат повече на пространствената навигация, докато по-възрастните намират пътя си чрез подобния на GPS-навигацията подход "стимул-реакция"...

Цялата статия: http://news.ibox.bg/news/id_287377276

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.0265