В многомилионния град има 240 ресторанта, отличени със звезди на "Мишлен". От тях 14 са признати за най-добрите (3 звезди) в категорията, описана с думите "изключителна кухня, заради която си струва пътуването". От тях 12 предлагат японска кухня, а 2 - френска.
Най-новото издание на пътеводителя за Токио, публикувано в сряда, включва и класация на най-добрите заведения, начело на която стои суши ресторантът "Араки".
В Япония се отделя особено внимание на приготвянето на храна, а ценителите на кулинарното майсторство са готови да чакат часове наред на опашка и да платят скъпо, за да опитат предложенията на някое заведение.
"Мисля, че Япония е единствената страна, където можете да видите как готвачът се опитва всеки ден да е по-добър от предишния в използването на едни и същи продукти и методи. Те наистина се стремят към съвършенство", коментира през "Ройтерс" Жан-Люк Наре, директор на пътеводителите на "Мишлен".
Пътеводителят на "Мишлен" се издава от 1900 г. насам, от 20-те години започват оценките на заведения със звездички и от 1931 г. кориците му са червени, откъдето идва и името.
КРИТЕРИИТЕ:
- качество на продуктите
- приготвяне и подправки
- личността на готвача, разкрита чрез произведенията му
- консистентност на менюто
- дали получаваш качество срещу парите си.
ЗВЕЗДИТЕ:
*** изключителна кухня, която си струва специално пътуване до заведението
** прекрасна кухня, струваща си да се отбиеш
* много добър ресторант от своята категория