ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
31 Август 10, 11:38 / Автор: infotourism.bg
Учени откриха древна магнитотерапия и жива вода / Културно-историческо наследство, наука, здраве
Знае се от написаното от древните хронисти, че бесите са най-добрите рудари - дейност, много важна за тогавашното общество -, както и че от това племе произхождат жреците с най-сериозни астрономически познания.

Екипът от 12 учени, ръководени от проф. Васил Марков -  преподавател по етнология в Югозападния университет, е направил 2 експедиции: в Гоцеделчевско и в района на Източните Родопи.
 
При първата експедиция той изследвал някои от най-високите планински светилища на бесите в местностите Кози камък, Селамов бук и др., разположени в територията на община Гоце Делчев. Култът към тези каменни арки е жив и досега. Някои са с диаметър до метър и половина, други са изключително тесни и човек едва се провира. Местното население нарича тези арки провиралища и ги свързва с лечебни процедури. 

Чрез новозакупения магнитометър експедицията е установила, че ненапразно хората се провират през арките. Оказа се, че магнитното поле на Земята, взаимодействайки си със скалата, съдържаща хематитни (минерални) частици, има много висок интензитет в рамките на този отвор...
 
Втората експедиция в района на Източни Родопи проучвала с магнитометър дали системата от улеи и канали, развити в древните части на скалните светилища,  по които някога вероятно  е течала вода, са свързани с подобно повишаване на стойностите на магнитното поле. 

Стойностите на магнитните полета са максимално интензивни именно в сърцевината (издълбан голям кладенец-водосбор) на каналите. Влизайки в тези канали, стичащата се дъждовна вода се поляризира, т.е. превръща се в т.нар. жива вода...

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.7303