ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
26 Август 10, 10:32 / Автор: bgnes.com
БДЗП наблюдава египетски лешояд със сателитен предавател / Екосреда
Неотдавна, още преди птицата да излети за първи път от гнездото, на Спартак беше поставен сателитен предавател.

Мисията на лешоядчето Спартак е да пренася предавателя по два пъти в годината над три континента по време на миграцията и зимуването си. Модерната технология ще хвърли светлина върху живота му и слабо известните миграционни пътища и места за зимуване на птиците от България.
 
Спартак направи първия си полет преди няколко дни и сателитният му предавател започна да излъчва сигнал за местоположението му. Първата седмица след излитането Спартак обикаля заедно със своето братче или сестриче близките околности на гнездото, като не се отдалечава на повече от километър. В понеделник той беше сниман от екипа на БДЗП в отлично състояние на площадката за подхранване на лешояди край Маджарово, а по-късно беше наблюдаван да пие вода от коритото на река Арда. 

На Спартак предстоят още около две седмици в близост до гнездото и площадките за подхранване в Родопите. В това време той трябва да закрепне и придобие майсторство в полета - задължителни условия за успешно завършване на предстоящата миграция на повече от 5000 км.

Въпреки многото заплахи за вида в България, голяма част от причините за наблюдаваното изчезване на египетските лешояди от страната ни се крият в Близкия Изток и Източна Африка...

Цялата статия: http://news.v2.bgnes.com/view/857637


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.1446