ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
18 Август 10, 12:05 / Автор: mediapool.bg - ДПА
Пуризъм в ХХІ век: Европа в опити да прогони нахлуващата английска лексика / Социално животно
Английският език е най-големият източник на нови думи в множеството европейски езици, но навлизането им не минава без съпротива. Из целия континент лингвисти работят на пълен работен ден, за да се уверят, че потокът от нови английски думи в техните езици не надхвърля допустимото равнище.

Еволюцията на науката и технологията "много често допуска английският език да нахлуе в текстовете и мислите във вреда на нашия език", пише на електронната си страница Френската академия, натоварена да пази чистотата на френския език...

Френската дума за уокмен - baladeur е съчетания на думите "балада" (balladе) и "разхождам се" (balader).
 

На исландски "компютър" е "tolva" - термин, произлязъл от думите "tala" (броя) и "volva" (пророчица).

За английски думи като "to print", "to download" и "SMS" има създадени латвийски еквиваленти - "izdrukat", "lejupladet" и "iszina".

По-рано тази  година германският национален железопътен превозвач Дойче бан (Deutsche Bahn) обяви планове за "регерманизиране" - премахване на табелите "counters" и "information points" и заменянето им с твърдите тевтонски "Schalter" и"Auskunft".

Но най-ярката и творческа кампания със сигурност е в Рим, където Ватикана има персонал на пълен работен ден, посветен на превода на английски думи на официалния език - латински.

Някои биха възразили, че всичко това е напразно - езиците се определят от хората, които използват думите, защото ги харесват...


Цялата статия: http://mediapool.bg/show/?storyid=168819&srcpos=6

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.5161