ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
30 Юни 10, 15:17 / Автор: dir.bg
Следят със сателит защитени царски орли :: ЕКОСРЕДА
Стартира поставянето на сателитни предаватели на 7 млади царски орли.

Седемте млади птици, на които тази година ще бъдат поставени сателитни предаватели, се намират в различни части на България. Те все още не са отлетели от гнездата си, но в същото време са достатъчно големи и заякнали – с размерите на възрастен орел. 

Сателитният предавател представлява малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специално проектирани презрамки. Предавателят тежи само 70 грама, така че птицата свиква напълно с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларен панел, който зарежда батерията с енергия от слънцето и премахва зависимостта от електрическия заряд на стандартните батерии. 

Уникалната за България инициатива се осъществява от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от Европейския съюз.

Полетът на 7-те птици може да се проследи на сайта на проекта: www.SaveRaptors.org. Там всеки орел е отбелязан с името си и с отделен номер, а полетът му е маркиран с различен цвят върху картата. 

Цялата статия: http://dnes.dir.bg/news/zastita-jivotni-tzarski-orel-6645176


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.639