ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

  [BG]   EN  
ЛУ-КЛУБ: Учим с удоволствие и за развлечение

Начало
Що е ЛУ
ЛУ-клуб мисия
За кого е ЛУ-клуб
Кои сме ние
Архив
Връзки
Изтеглете си


Новини ЛУ за развлечение ЕВРОВИЗИЯ 2011 Календар Контакт

Новини / ЛУ

Вземи в gLOG
29 Юни 10, 12:15 / Автор: infotourism.bg
Боядисват Андите с бяла боя, за да не се топят ледниците :: ЕКОСРЕДА
Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег, това е просто "глупост". Според Световната банка, която е финансирала с 200 000 долара инициативата, това е идея, която трябва да бъде проучена.


"Принципът на действие е известен – бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. Създава се нещо като микроклимат – може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина", казва Едуардо Голд, който стои зад инициативата.

Около 70 хектара ще бъдат боядисани в бяло в рамките на неговия проект, отличèн в края на 2009 г. от Световната банка като една от 100-те идеи за спасяване на планетата. Ефектът обаче ще остане на местно ниво, защото ще е много трудно проектът да се осъществи в големи мащаби, а освен това температурата е само една от промените, които въздействат върху масата на ледника.

Капацитети като американския министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за бели покриви (в Ню Йорк) и пътища в бледи тонове.


Цялата статия: http://www.infotourism.net/news.php?newsid=25512&name=Boiadisvat+Andite+s+biala+boia,+za+da+ne+topiat+lednicite

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

9.2729